Toplantı Kültürü
- Onur Kurtay
- 4 gün önce
- 2 dakikada okunur

” Bana Toplantını söyle sana nasıl bir şirket olduğunu söyleyeyim.!! Hatta daha da olayı abartayım. Elinde mevcutta olan beyinleri söyleyeyim. Hadi biraz daha bir tık yukarı çıkalım. Problemlerin çözüme ulaşıp ulaşmayacağını söyleyeyim. Bu böyle sürüp gider. Daha önceki yazılarımda toplantıları sevmiyorum demiştim. En önemli sebebi ise yukarıdaki sıraladıklarımı biliyor olmamdan kaynaklanıyor. Eee tabi iş görülsün diye katıldıklarımız da olmadı değil.
Bu şekilde de fazlasıyla sıkıldığım Ya bunlar ne konuşuyorlar dediğim bir çok konu ve unsur olmuştur.
Toplantı neden yapılır ?
Toplantı nedir?
Toplantının amacı nedir ?
Toplanmaya ne gerek var ki ?
Gibi soruların öncesinde sorulması gereken ve toplantının bile yapılması gerektiği durumların belli bir sistem ve belli bir düzende ilerleyerek sorun ya da mevcut durumu hep birlikte değerlendirebileceğimiz sonuçları gördüğümüz sonuç üzerine alacağımız kararların ivedilik ile departmanlara ayrılarak uygulanacağı aynı zaman da bir önceki toplantı gündeminden edinilen sonuçların paylaşarak öncesinde belirlenen yeni konuların görüşülmesi için hep bir araya gelme durumudur.
Tabi normal şartlarda…
Aynı ofis içerisinde birbirimizi özlemiyorsak tabi çünkü bir çok toplantı nasıl senin ufaklık büyüdü mü ? Büyüdü büyüdü. Arabayı değiştirmişsin hayırlı olsun. Ev kredisi ne zaman bitiyor. Biz yine neden toplandık. Konuşmaları ile genel olarak ilerlemektedir.
Toplantının da bir namusu şerefi haysiyeti var. Tamam bu kadar anlam yüklemek doğru mu abartmayalım diyorsunuz. İnanın öyle Toplantı bir şirketin kültürüdür. Tüm taşlar orada dökülür. Kendini de şirketinin de en çıplak halini orada görürsün. Ciddiyim mahremiyettir. Bu kadar ciddidir. O yüzden biraz abartmış olabilirim.
Genel itibariyle toplantıya katılacak olan kişilerin kendi departmanlarıyla ilgili gelişmeleri olumlu olumsuz konu başlıklarını önceden belirlendiği yonetim kurulunun ise kendi gündemi ile ilgili konu başlıklarını yine önceden verdiği bunun üzerine bir toplantı tarihinin belirlenerek üzerine konuşularak tartışıldığı bir durumdur.
Ekstrem bir durum var ise ayrı o olay da zaten yangın tatbikatı gibi oluyor. Hemen toplantıya
Normal işleyiş budur. Geçen sistemsizlikte bir sistemdir yazımda belirttiğim gibi bu da çatının içerisinde yer alan ufak bir alanı kaplıyormuş gibi gözükse de aslında en önem verilmesi gereken hususdur.
Toplantı gündemleri belli olduğunda genel itibariyle eksiklerini giderirsin. Ne ile karşılaşacağın bellidir. Üzerine koyarsın. Yeni fikirleri not olur sunarsın. Kendi çözemediğin konularda destek alırsın. Toplantı kalitesi yükselir ve ne konuşacağını da iyi bilirsin.
Yoksa toplantı neden yapılır ki !
Ayrıca toplantıyı bir sözcü yazar not alır. O sözcüden o notları alırsınız. Kendi almış olduğunuz notları da birleştirirsiniz. Kaçırdığınız bir konu olmuş mu diye !
Alınan kararlar yazılır. Bu kararlar neden alınır uygulanmak için her departman gider kendi sorumlu olduğu personellerine bu durumun izahını toplanarak değil bölüm paylaşımı şeklinde yapar. Sorumlularını tespit eder çözemiyorsa toplantıya katılan kişi icabina bakar.
Bir toplantı üzerine milyonlarca şey yazabilirim. Fakat bizler şu yukarıda belirtmiş olduğum hususlara dikkat etsek bile o kadar yeterlidir ki Çalışan arkadaşlarım bir sorgulasınlar kendilerini de şirketlerini de…
Nasıl bir yer de çalışıyorum ?
Bu duruma katkım ne olabilir ?
Kendim de bulunan ve geliştirmem gereken husus nedir ?
Bu konuda bir çok soru ve bir sürü cevap çıkar. Üzerinde önemi ile durunuz.!
Comments