Pazarlama Dehası Seth Godin'in Değişim Hakkında Fikirleri
- Onur Kurtay
- 5 gün önce
- 3 dakikada okunur

1- Değişim, yeni normaldir. Şirketler artık işi değişim anlarıyla kesintiye uğrayan bir dizi istikrarlı dönem olarak düşünmek yerine, yalnızca arar ara istikrarlı dönemler görülen daimî bir değişim kabullenmelidir.
2- Siz ve şirketiniz değişimin avantajlarından faydalanmıyorsanız, değişim sizi mağlup edecektir.
3- İstikrar, bu tarz yeni bir şirket için kötü haber demektir. Başarılı olmak için değişime ihtiyaç vardır.
4- Değişim, büyük piyasalara hâkim olma yolunda şirketlere yeni fırsatlar sunar. Değişim, Mevcut liderin düşmanıdır. Değişim, aynı zamanda bireylere kariyerlerini iletme fırsatları sunar.
5- Önemli değişimleri temsil eden ürünleri ve hizmetleri piyasaya sunan şirketler hızlı ve belirleyici başarılara ön ayak olduklarını görebilirler.
6- Değişime sebep olan şirketler, değişime sebep olmak isteyen çalışanları kendilerine çekerler. Değişimden korkan şirketler ise değişimden korkan çalışanları cezbeder.
7- Birçok çalışan değişimden korkar. Değişim korkusu rasyoneldir, neticede değişim kötü sonuçlara da sebep olabilir. Fakat şartlarda değişmemenin kötü bir sonuç doğurması ihtimali değişmekten daha yüksektir.
8- Yönetim, kısa dönemli motivasyonla çalışanların değişim korkularını yenmeye zorlayamaz.
9- Şirketler değişimin ne olduğunu yeniden tanımlayarak’’ değişim eşittir ölüm’’ dinamiğini ‘’ değişim eşittir fırsat ‘’ şeklinde değiştirebilirler.
10- Türler, değişimle evrimleşerek başa çıkarlar.
11- Şirketler, türler tarafından kullanılanlara benzer yollarla evrimleşebilir.
12- Yönetim müsaade ederse şirketler evrimleşebilir.
13- Türler üç şekilde evrimleşir: doğal seleksiyon, cinsel seleksiyon ve mutasyon.
14- Şirketler kendi bünyelerinde değişimleri başlatmak için çiftçileri, avcıları ve büyücüleri kullanarak aynı şeyi yapabilir.
15- Değişim aşkına değişimi benimseyen şirketler, sürekli bir değişim halini istikrarlı bir denge olarak gören şirketler, esneklik gösterir. Esneklik gösterebilen şirketler ise daha hızlı ve kolay evrimleşir çünkü değişimin güçlerinin önüne engel koymazlar.
16- Kurumunuzu düzenli ve kolaylıkla evrimleşecek şekilde eğittiğinizde, değişim artık bir tehdit olmaktan çıkar. Bunun yerine, değerli bir varlığa dönüşür çünkü rakiplerinizi soyunun tükenmesine neden olur.
17- Birçok CEO evrimini reddeder ve onu durdurmak için ellerinden geleni yapar.
18- Şirketiniz kazanma stratejinize çok fazla bel bağlamamışsa, o kadar hızlı bir şekilde evrimleşemezsiniz
19- Başarının erken evreleri bir pozitif geri bildirim döngüsüyle takviye edildiğinde hızlı bir başarı söz konusu olur.
20- Hızlı geri besleme döngüleri size neyin işe yaradığını öğretir ve daha da önemlisi işe yaramayanı değiştirmeye iter.
21- Şirketinizdeki herkes yaptığınız işi yeniden icat etmek üzere sizinle paralel bir şekilde çalışabilir ve böylelikle şirket içinde yenilikçiliğin hızını ciddi biçimde arttırabilir.
22- Düşük maliyetli, düşük riskli, gerçek hayat testleri; yüksek bir yatırım getirisi sağlaması en olası olandır.
23- Şirketinizin değişim konusundaki duruşu, uyguladığınız asıl değişimlerden çok daha önemlidir.
24- Bu duruşu benimsemeyen çalışanlarınız varsa, sizi yavaşlatırlar ve kötü kararlar almanıza neden olurlar.
25- Esneklik gösterebilen bir şirket, esneklik gösterebilen çalışanları kendine çeker, böylelikle patlama içine girer ve değişen bir ortamda rakipleri karşısında avantajını ciddi biçimde arttırır.
Sözlük :
Doğal seleksiyon (iş dünyasında): Sadece sağlıklı kazanma stratejileri şirketlerin insanları istihdam etmeye ve para kazanmaya devam etmelerine imkân verir.
Cinsel seleksiyon (İş dünyasında): Birçok şirketin çalışanları istihdam etme ve işten çıkarma konusunda kuralları vardır. Bu kurallar kurumun evrimini kaçınılmaz olarak etkiler, cinsel seçilimin iş yerindeki gücünü açıkça gösterir. Kimi işe alacağınızı (ve kimi işten çıkaracağınızı) seçmek, çoğu şirketin zamanla değişim yaratmalarının en etkili yoludur.
Mem: Bir fikrin ya da kurumsal yapının temel yapı taşı. Fikir aktarımının işlevsel birimi. Kızarmış tofu tarifi bir memdir. Dünyanın yuvarlak olduğu fikri de aynı şekilde.
Memetik Evrim: Fikirlerin zaman içinde kişiden kişiye yayıldıkça ve diğer memlerle birleştikçe geçirdiği değişim. En sağlıklı memler hayatta kalır ve yayılarak diğer memlerle birleşir. Sağlıklı olmayan memler yok olur.
Mutasyon (İş dünyasında): Bir şirketin kazanma stratejisindeki memetik bilgide meydana gelen ani değişim. Şirketlerin başarılı memlerin yeniden birleştirilmesinden fayda görme olasılığı, olumlu bir mutasyonun meydana gelmesini beklemeye kıyasla yüksektir.
Çiftçiler: Bir şirketin kazanma stratejisini devamlı geliştirmek için test etmeyi ve hızlı döngü zamanlarını kullanan çalışanlar. Çiftçilik çoğu şirketin kalbinde yatar. Yeterince çiftçi olursa, bir kazanma stratejisinde tahmin edilebilir gelişmeler yaratılabilir ve ekolojik konumunuzda yıllarca kar getirecek bariyerler inşa edilebilir.
Avcılar: Bir şirketin kazanma stratejisini çok çeşitli teknikler kullanarak genişletmek için çabalayan çalışanlar. Avcılar yeni pazarlar tespit eder, eski ürünler için yeni kullanım alanları yaratır ve müşteriler bulmak, onları elde tutmak için agresif olarak yeni teknikleri test eder.
Büyücüler: Bir şirketin kazanma stratejisinin ciddi biçimde değiştirebilecek memler yaratabilen çalışanlar.
Pozitif geri bildirim döngüsü: Bir değişkendeki değişimin başka bir değişkende değişime neden olduğu ve bunun da ilk değişkende başka değişimlere neden olduğu bir sistem. Örneğin, çok miktarda kızartma tüketmek sizi şişmanlatır ve bu da daha fazla kızartma yeme isteği uyandırır. Bunun sonucunda da daha çok şişmanlarsınız.
Esneklik gösterebilmek: Değişimi başarılı bir kazanma stratejisi olarak benimsemek (buna sebep olmak ve karşılık vermek).
Patlama (İş dünyasında): Bir şirket esneklik gösterebilme şeklindeki kazanma stratejisini kuvvetlendiren yeni çalışan bulabildiği zaman meydana gelen hızlı evrimleşme. Ayrıca, bir şirketin lider pozisyonunu güçlendirebilecek yeni müşteriler bulan bir teklifle bir pazara ilk giren olması neticesinde gerçekleşen hızlı büyüme. Kurumunuzu izole durumda tek bir varlık olarak görürseniz, bunun hiçbir manası olmaz. Fakat bir şirketi başka insanlarla etkileşim halindeki bir grup insan olarak gördüğümüzde durum gayet aşikardır.
Comments